Fem myter kring akne!

Det kanske känns rätt att skrubba, peela och använda starka preparat när du har akne. Men akne har inte på något sätt med smuts att göra, det är hormoner. Va istället snäll mot huden.

Myt 1. Akne kommer av smuts som täpper till porerna
Akne uppstår som ett resultat av obalans i hormoner. Det är överstimulerade talgkörtlar som tillsammans med döda hudceller proppar igen hårsäcken och en pormask uppstår.

Myt 2. Akne har man bara i puberteten
Akne uppstår för de flesta under puberteten, men kan komma tidigare eller senare. Vuxenakne är inte alls ovanligt. Man kan säga att när hormonerna är i obalans så kan akne lätt uppstå. Vuxenakne brukar inte vara lika aggressive som pubertetsakne, så du kan med fördel använda skonsammare produkter.  Om du har vuxenakne så kolla in Maria Åkerberg produktsortiment.

Myt 3. Du tvättar ansiktet för sällan
Ett misstag som många gör är att man tvättar ansiktet för hårt och för ofta. Akne har inget med smuts att göra. Resultatet blir istället att du tar bort hudens skyddande fetlager och då vill huden snabbt återfukta genom att producera ännu mer fett. Använd istället en mild ansiktstvål som bevarar hudens ph-värde. Apoteket har bra alternativ, men även andra butiker som säljer hudvård. Kolla efter Maria Åkerberg som har skonsamma hudvårdsprodukter.

Myt 4. Du ska peela din hu varje dag.
Det är bra att peela bort döda hudceller, men inte för ofta. Aknehud är irriterad och behöver skonsam behandling. Du bör inte peela oftare än 1-2 gånger i veckan. Använd inte kornbaserad peeling alls. Avsluta alltid med att återfukta huden. Både Maria Åkerberg och ACO har lättare återfuktningskrämer som inte känns så feta på huden.

Myt 5. Du ska klämma ut alla pormaskar

 

 

Låt bli att klämma något överhuvudtaget. När du klämmer så irriterar och skadar du huden. När du klämmer en pormask så lämnar du också poren öppen och bakterier kan lätt ta sig ner i hårsäcken, och vips så har du en inflammation. Så fortsätt med dina dagliga hudvårdrutiner, men kläm inte.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *