Totalentreprenad eller inte

Vi ska bygga hus! Eller vi och vi… det är just det som är frågan, hur mycket av bygget vi ska lägga ut på entreprenad och hur mycket klarar vi av själva?

Husleverantören vi kommer att köpa huset av erbjuder både totalentreprenad och dela entreprenad som de kallar det. Väljer man delad entreprenad gör man vissa delar i byggprocessen själva. Jag antar att det kan handla om moment som att lägga golv, tapetsera eller bygga garage själva. Men det kan säkert också handla om att man bygger en hel övervåning själva eller med hjälp av externa hantverkare. Självklart blir detta något billigare men hur mycket kommer vi att hinna med på kvällar och helger och hur mycket är den tiden borta från familjen värd?

Vi har ju händiga föräldrar som kan hjälpa till men visst, det kommer att bli en hel del slit och det kommer att ta betydligt längre tid.

Fördelar med totalentreprenad

Det är som vår husleverantör säger: ”Det bekvämaste sättet att bygga hus på är med totalentreprenad” och självklart förstår vi det. Tänk vad skönt att sätta nyckeln i dörren och mötas av ett helt färdigt hus. Det är klart att totalentreprenad lockar. Vid totalentreprenad får man en projektledare eller byggledare som man håller kontakten med och man slipper hålla kontakten med olika byggare själv. Jag förstår ju att det oavsett kommer att bli mycket val och beslut kring material och planlösning så det kanske räcker men det, man kanske inte ska projektleda en del av ett husbygge på det också.

Totalentreprenad får det bli!

Nej, jag tror att vi inser vår begränsning och väljer totalentreprenad av vårt husbygge. Då kan vi fokusera på det roliga som kommer när själva husbygget är klart, nämligen att inreda vårt nya hus.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *