Kan man kapa en specialbeställd bänkskiva av sten?

Att välja en bänkskiva av sten är lite mer krävande än att bara åka och köpa en laminatskiva på tillexempel Ikea. Det finns många olika stensorter med olika egenskaper, strukturer och färger att välja bland.
Sedan måste man ju oftast måttbeställa, på millimetern.

Om du renoverar ditt kök på egenhand så kan det ju hända att planeringen inte är så noga, att det mer växer fram under arbetets gång. Det är ju ingen fara med tillexempel en träskiva där du lätt kan kapa någon centimeter om det skulle behövas. Det är ju lite värre med stenskivor. Stenskivor kommer i den längden du beställt dem i, och då måste allt vara korrekt och passa.

Så hur gör du om du specialbeställt en stenskiva och förutsättningarna har förändrats? Skickar du tillbaka stenskiva? Troligen inte. En stenskiva är mycket tung, naturligtvis beroende på storlek. I värsta fall så kan den väga upp emot ett par hundra kilo. Det är med andra ord är det inget du lastar in i bakluckan på Volvon och kör tillbaka till din leverantör. Just transporten är också en ganska stor del av priset på en stenskiva. Så går det att kapa en stenskiva på plats? Ja, det är fult möjligt, men det är inget du ska göra på egen hand. Anlita alltid en professionell och specialiserad hantverkare. De har rätt utrusning för att kapa bänkskiva sten (kapsåg med diamantklinga). Man måste också ta i beaktande att bänkskiva sten är dyra och lätt skada om man inte vet vad man gör.

Såhär kan du gå tillväga om du måste kapa din bänkskiva.

Bänkskiva sten: Anlita alltid en professionell och specialiserad hantverkare.

Bänkskiva laminat: Laminat kan du kapa själv. Tänk på att hårdare laminat lätt spricker och att du kan få en ful kant. Ska du inte avsluta med en list så  rekommenderas en professionell hantverkare.

Bänkskiva trä: Bänkskivor i trä kan du kapa själv om du har bra verktyg. Glöm inte att träskivor ofta är ytbehandlade. Du bör med andra ord behandla ändträet på nytt för att undvika att fukt tränger in.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *