Välj rätt dubbdäck inför vinterhalkan

Har du funderat över vad för slags vinterdäck du ska skaffa i år? Det är du inte ensam om. Många vet inte vilka vinterdäck som är bäst, dubbdäck eller odubbade däck. Inte heller vet många skillnaderna mellan de olika vinterdäcken. Sanningen är att vilket vinterdäck som är bäst beror på många saker, detta betyder att du själv måste sätta dig in lite för att förstå vilka vinterdäck som passar just dig bäst.

Kör du framförallt på snöiga och isiga väger behöver du definitivt använda dig av dubbdäck. De är de bästa vinterdäcken när det kommer till att köra på riktigt dåliga vinterväglag. Bor du i trakter där vintern är hård är det dubbdäck som gäller. Kör du utan dubbdäck på is eller snö, framförallt hårt packad snö, så bör du vara försiktig i korsningar. Odubbade däck kan här brista i sin förmåga att hålla dig på vägen.

Om du väljer att skaffa odubbade vinterdäck kan du sätta på dem mycket tidigare än vad du kan göra med dubbade vinterdäck. Du kan därför använda dem under hösten och vara mer säker för hösthalka. Dessutom är du mer förberedd när vädret slår om snabbt som det kan göra när vintern brakar in. Samma gäller på våren då du längre kan ha kvar dina odubbade vinterdäck och inte heller vara ett osäkert kort på vägen när vädret slår om fram och tillbaka i februari och mars. För övrigt är odubbade vinterdäck otroligt tysta, vilket för många är mycket omtyckt.

Dubbdäck är alltså det bästa alternativet till säker körning i vinterväglag där snö eller is finns på vägen. Det finns inget alternativ i just den meningen. De andra fördelarna med odubbade vinterdäck kan dock väga över för vissa. Fundera över vad som passar dig bäst och kör på det.

Hos många däckleverantörer som säljer däck på internet kan du söka direkt efter lämpliga däck till din bil, vilket är bra om du kör lite ovanligare modeller av till exempel Cadillac, Pontiac eller Jeep.

Leave A Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *